Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Bydło mięsne
w modzie

Bydło rasy limousine może niebawem być wizytówką Lubelszczyzny. Dla rolników z obszarów objętych ASF, hodowla opasów to szansa na znalezienie nowego źródła utrzymania. Wielu z nich ma spustoszone chlewnie.

Bydło mięsne zyskuje na popularności w kraju. W ostatnich miesiącach wielu producentów mleka oraz trzody chlewnej, zwłaszcza z terenów zagrożonych występowaniem afrykańskiego pomoru świń, postanowiło zmienić profil właśnie na opasy.

Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie nawiązał już współpracę w tej sprawie z Polskim Związkiem Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego. Bydło rasy limousine oraz blonde d’aquitaine z Francji, które spełniają wymagania każdego rynku i łatwo adoptują się w różnych warunkach mogą być rozwiązaniem trudnej sytuacji rolników. Dla hodowców, którzy cierpią z powodu strat poniesionych na skutek ASF jest to dobra alternatywa.

Wołowina produkowana w Polsce jest ceniona w krajach Unii Europejskiej, ale nie tylko. Firmy zarabiają obecnie na sprzedaży mięsa pochodzącego z uboju rytualnego. Wysyłki gwarantują wysokie ceny.

Bydło ogółem, według notowań ministerstwa rolnictwa z 30 listopada, kosztuje 6,71 złotych za kilogram żywca. Dla porównania w sierpniu cena za te zwierzęta wynosiła zaledwie 5,47 złotych za kilogram.

Krowy nadal cieszą się sporym popytem, ale w ostatnim czasie zainteresowanie zakupem tych zwierząt jest mniejsze. Zakłady mięsne skupiają się obecnie na sztukach mięsnych bądź mięsno-mlecznych.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close