Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Z Europy tylko Polska może eksportować drób do Chin

Generalna Administracja Celnej Chińskiej Republiki Ludowej (GACC) poinformowała o przywróceniu prawa do eksportu pięciu polskim zakładom mięsa drobiowego oraz jednej chłodni.

Do Chin może być wysyłane jedynie polskie mięso drobiowe, wyprodukowane wyłącznie po 19 lipca br. Wysyłkom mięsa drobiowego musi towarzyszyć bilateralnie uzgodnione świadectwo zdrowia dla mięsa i produktów mięsnych przeznaczonych do eksportu do Chińskiej Republiki Ludowej.

Wzór świadectwa oraz chińskie wymagania importowe zostały określone w Protokole zwartym pomiędzy Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rzeczypospolitej Polskiej i Generalną Administracją Celną Chińskiej Republiki Ludowej w sprawie Inspekcji, Kwarantanny i Weterynaryjnych Wymogów Sanitarnych dla Mrożonego Mięsa Drobiowego Eksportowanego z Rzeczypospolitej Polskiej do Chińskiej Republiki Ludowej.  Szczegółowe informacje i wzory dokumentów zostały zamieszczone na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii: https://www.wetgiw.gov.pl/handel-eksport-import/chiny .

Możliwość eksportu drobiu do Chin ma oprócz Polski obecnie tylko pięć krajów świata. Polska jest jedynym krajem europejskim dopuszczonym do tego eksportu.

Źródło: gov.pl/rolnictwo

 

Artykuły powiązane

  • Polski drób<br> w TajwaniePolski drób
    w Tajwanie
    Władze Tajwanu uznały Polskę za kraj wolny od epidemii grypy ptaków (HPAI). Eksport do krajów azjatyckich to szansa […]
  • Sytuacja na rynku ziemniaka w PolsceSytuacja na rynku ziemniaka w Polsce Sekretarz stanu Jacek Bogucki i Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa Andrzej Chodkowski przedstawili 7 marca br. […]
  • Zalecane zaostrzone środki bioasekuracji!Zalecane zaostrzone środki bioasekuracji! Producenci drobiu we Włoszech zmagają się z kolejnymi wybuchami ognisk grypy ptaków. W Bułgarii także sytuacja jest niewesoła. […]
  • O sytuacji na rynku<br> zbóż w RadzikowieO sytuacji na rynku
    zbóż w Radzikowie
    - Świat jest niemoralny, nieetyczny, ponieważ bogata północ, do której my się zaliczamy, godzi się na głód i […]
  • Co dalej z eksportem wieprzowiny do USA?Co dalej z eksportem wieprzowiny do USA? Trwa intensywny dialog ze stroną amerykańską na temat zniesienia wprowadzonych, nieuzasadnionych restrykcji dla importu mięsa […]
  • Podsumowanie Targów WorldFood WarsawPodsumowanie Targów WorldFood Warsaw W największych w Warszawie wiosennych targach spożywczych WorldFood Warsaw uczestniczyło ponad 300 wystawców, z czego 40 […]
  • FrankenkurczakFrankenkurczak Stowarzyszenie Otwarte Klatki domaga się poprawy warunków życia kurczaków hodowanych na mięso. Aktywiści wskazują, że na […]
  • Przyszłość roślin białkowychPrzyszłość roślin białkowych Zwiększenie uprawy krajowych roślin białkowych - to jeden z programów realizowanych przez Instytut Uprawy, Nawożenia i […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close