, 09 Listopada 2025 roku.

KE proponuje złagodzenie zakazu paszowego

25 lutego 2020 roku w Brukseli odbyło się spotkanie Grupy Roboczej Komisji Europejskiej ds. TSE. Rozmowy dotyczyły możliwości wprowadzenia zmian legislacyjnych pozwalających na dopuszczenie do stosowania w żywieniu zwierząt gospodarskich (drób, trzoda chlewna) przetworzonych białek pochodzenia zwierzęcego (PAP) na określonych zasadach.

Zgodnie z zaproponowanymi przez Komisję Europejską zmianami, planowane jest dopuszczenie tzw. „krzyżowego” stosowania przetworzonych białek pochodzenia zwierzęcego w żywieniu trzody chlewnej oraz drobiu. Oznacza to, że w żywieniu trzody chlewnej możliwe będzie stosowanie PAP wyprodukowanego z ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego (uppz) pochodzenia drobiowego, natomiast w żywieniu drobiu – PAP wyprodukowany z uppz pozyskanych od trzody chlewnej. Ponadto będzie możliwe żywienie trzody chlewnej oraz drobiu przetworzonymi białkami wyprodukowanymi z owadów hodowlanych.

Elementem spotkania była dyskusja oraz wymiana opinii delegatów państw członkowskich odnośnie proponowanych zmian. Przedstawiciel Komisji wyjaśnił, że wprowadzenie zmian jest obecnie możliwe, gdyż pomyślny proces walidacji przeszły metody laboratoryjne (PCR), pozwalające na wykrycie niedozwolonych białek tj. PAP z trzody chlewnej w paszy dla trzody chlewnej i PAP z drobiu w paszy dla drobiu.

Dodatkowo w Komisji Europejskiej jest obecnie promowana polityka „green deal” polegająca na stwarzaniu możliwości prawnych do jak najefektywniejszego wykorzystania już wytworzonych zasobów i ograniczania negatywnego wpływu na środowisko. W tę politykę wpisuje się jak najszersze wykorzystanie przetworzonych białek zwierzęcych powstałych z już wygenerowanych odpadów rzeźnianych do żywienia zwierząt. Z punktu widzenia środowiska jest to bardziej ekologiczne niż zasiewanie kolejnych terenów pod uprawę roślin z przeznaczeniem na pasze. Ponadto wprowadzenie tzw. „skarmiania krzyżowego” może przyczynić się do spadku cen żywności.

Dodatkowo, na wniosek Europejskiej Organizacji Białek Pochodzenia Zwierzęcego EAPA, podniesiony został temat, aby równolegle do wprowadzenia „skarmiania krzyżowego” umożliwić wprowadzenie produktów z krwi bydlęcej do żywienia zwierząt akwakultury oraz trzody chlewnej, a także produktów z krwi wieprzowej w preparatach mlekozastępczych dla cieląt. Aktualnie możliwe jest stosowanie produktów z krwi zwierząt gospodarskich innych niż przeżuwacze w żywieniu zwierząt gospodarskich innych niż przeżuwacze. Przedstawiciel Komisji poinformował, że prześle propozycję organizacji EAPA do EFSA w celu oszacowania ryzyka dla wprowadzenia takich materiałów paszowych do łańcucha żywieniowego zwierząt w kontekście zagrożenia BSE.

Dyskusja w tej sprawie będzie kontynuowana na kolejnych spotkaniach Grupy Roboczej Komisji Europejskiej ds. TSE.

Źródło: MRiRW

 

Artykuły powiązane

  • Ceny cukru spadająCeny cukru spadają Cukier w Polsce jest tańszy niż przed rokiem w handlu i na giełdach. Mają na to wpływ relatywnie niskie ceny cukru białego na świecie […]
  • Wizyta we FrancjiWizyta we Francji W dniach 9-12 października 2017 roku podsekretarz stanu Rafał Romanowski przebywał we Francji na zaproszenie dyrektora generalnego w DG […]
  • Nadmiar cukru niebezpieczny <br> dla zdrowiaNadmiar cukru niebezpieczny
    dla zdrowia
    Zagrożeniem dla naszego zdrowia może być nadmierne spożycie cukrów prostych dodanych. Do rozwoju jakich chorób może się […]
  • Parlament Europejski przeciw kukurydzy GMOParlament Europejski przeciw kukurydzy GMO Parlament Europejski przygotował projekt rezolucji w sprawie projektu decyzji wykonawczej Komisji dotyczącej odnowienia zezwolenia na […]
  • Pomoc po klęskachPomoc po klęskach 7 grudnia rusza nabór wniosków dla rolników, którzy ponieśli straty w wyniku klęsk żywiołowych. Aplikować o […]
  • Dotacje na działalność Kół Gospodyń WiejskichDotacje na działalność Kół Gospodyń Wiejskich Tak jak obiecałem Paniom z kół gospodyń wiejskich, dotrzymujemy słowa i w tym roku koła te otrzymają z budżetu państwa wsparcie […]
  • Ruszyła kontrola drobiu i jaj <br> na obecność fiproniluRuszyła kontrola drobiu i jaj
    na obecność fipronilu
    Mięso drobiowe i jaja na cenzurowanym. Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi badania pod kątem zanieczyszczenia fipronilem. […]
  • Nie zaszkodzi zjeść!Nie zaszkodzi zjeść! Jak pszczoły pomagają przy produkcji żywności? Czy bakterie mogą być niezbędne dla naszego życia? W jaki sposób działa układ […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close