Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Kłamstwa o ASF

Produkty wytworzone z polskiej wieprzowiny są zdrowe i bezpieczne. Mięso używane do ich produkcji jest przebadane i pochodzi od zdrowych świń.

W Polsce żadna chora świnia nie została przetworzona. Podawane w ostatnich dniach przez niektóre media informacje o wykorzystywaniu mięsa ze stref występowania wirusa ASF do produkcji specjalnych konserw są kłamstwem. Nieprawdą jest, że w tym roku były prowadzone jakikolwiek rozmowy dotyczące masowego przerabiania świń na konserwy. Nie były również na ten cel przeznaczone żadne środki.

Podawanie takich informacji może spowodować załamanie na rynku wieprzowiny i narazić na ogromne straty funkcjonującą w Polsce branżę mięsną. Natomiast przekazywanie nieodpowiedzialnych informacji o zagrożeniu dla konsumentów w związku z występowaniem ASF może doprowadzić do olbrzymich strat gospodarczych
w całej Unii Europejskiej.

Nie ma żadnych, potwierdzonych doniesień naukowych o zachorowaniach na ASF ludzi.

Wszystkie świnie znajdujące się w ogniskach ASF są utylizowane. Utylizowane są również wszystkie sztuki trzody chlewnej znajdujące się w tzw. gospodarstwach kontaktowych.

Decyzje o utylizacji świń są zgodne z przepisami unijnymi i każdorazowo poprzedzone wnikliwą analizą, dotyczącą możliwości rozprzestrzeniania się choroby, przeprowadzoną przez powiatowego lekarza weterynarii.

Źródło: MRiRW

Artykuły powiązane

  • Już działa <br> zaostrzony program bioasekuracjiJuż działa
    zaostrzony program bioasekuracji
    Zmieniony „Program bioasekuracji mający na celu zapobieganie szerzeniu się afrykańskiego pomoru świń” na lata 2015-2018 […]
  • Bioasekuracja<br> do poprawkiBioasekuracja
    do poprawki
    Naczelna Izba Kontroli oceniła, że program bioasekuracji ASF okazał się w Polsce nieskuteczny, nie udało się bowiem zahamować rozwoju […]
  • ASF pod lupą NIKASF pod lupą NIK Główny cel programu bioasekuracji nie został osiągnięty. Nie doprowadzono bowiem do sytuacji, by na obszarze kontrolowanym […]
  • Kłamstwa o konserwach – MRiRW zabrało głosKłamstwa o konserwach – MRiRW zabrało głos Konserwy z mięsa zwierząt z terenów objętych restrykcjami w związku z zagrożeniem ASF, pochodziły tylko od zwierząt […]
  • Rok w rolnictwieRok w rolnictwie Walka o bezpieczeństwo żywności i z ASF, anomalie pogodowe czy uwolnienie rynku cukru. Mijający rok był pełen wyzwań w rolnictwie. O […]
  • Kary za niewykonanie planów łowieckichKary za niewykonanie planów łowieckich Rząd zaostrza walkę z ASF. Zaakceptowany projekt specustawy zakłada sprawniejszą likwidację chorób zakaźnych zwierząt, w tym w […]
  • W Polsce<br> nie ma ognisk ASFW Polsce
    nie ma ognisk ASF
    W Ministerstwie Rolnictwa odbyło się kolejne, 42. już posiedzenie grupy zadaniowej ds. łagodzenia skutków związanych z […]
  • Spis i rejestracja zwierzątSpis i rejestracja zwierząt Ważnym elementem unijnego systemu, gwarantującego żywność bezpieczną dla zdrowia konsumentów, jest rejestr oznakowanych zwierząt […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close