Sobota, 07 Grudnia 2024 roku.

Minister lobbysta

Na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi minister Jan Krzysztof Ardanowski reklamuje, podając adres mailowy i numer telefonu, Fundację Hodowców Polskiej Białej Gęsi, jeden z podmiotów zajmujących się hodowlą i sprzedażą gęsi.

Prezesem Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi, jest jej założyciel Andrzej Klonecki właściciel 70-hektarowego gospodarstwa we Wróblewie pod Kruszwicą (woj. kujawsko-pomorskie). Fundacja, jak czytamy w ministerialnym komunikacie, ma do rozdysponowania pisklęta gęsie w promocyjnej cenie.

Od dawna wiadomo, że gęś jest jednym z najzdrowszych mięs, która nie bez powodu nazywana jest prawdziwą arystokratką wśród drobiu. Świadomość kupujących na temat bogactwa tego szlachetnego mięsa stale wzrasta. Konsumenci wiedzą, że gęś jest kaloryczna i zdrowa, między innymi dlatego, że zawiera szczególnie dużą ilość cennych kwasów omega-3.

Dodatkowo fakt, że przez ostatnie tygodnie gęś żywiona jest owsem, sprawia, że jej mięso ma specyficzne właściwości. Zawiera dużo białka, składników mineralnych, witaminy A, z grupy B i E, charakteryzuje się też niską zawartością tłuszczu i cholesterolu. Dzięki kwasom CLA poprawia przemianę materii. Oprócz dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych w tłuszczu gęsim, dużo jest też cynku, krzemu, co stanowi, że mięso jest naprawdę zdrowe i polecane w niektórych chorobach takich jak Alzheimer, czy dla osób chorych na cukrzycę. Z racji żywienia zielonką tych gęsi wynika jeszcze jedna, dosyć specyficzna cecha, o której nie wszyscy wiedzą: wątróbka gęsia zawiera najwięcej witaminy K2 spośród wszystkich dostępnych na naszym rynku produktów.

Polska to jeden z największych producentów i eksporterów gęsiny. Produkujemy blisko 8 mln sztuk gęsi, czyli 45 tys. ton. Zdecydowana większość trafia na eksport. Od lat największymi odbiorcami mięsa gęsiego produkowanego w Polsce byli Niemcy i Francuzi. W 2018 roku największym importerem stał się Hongkong. Rośnie też krajowa konsumpcja. Jeszcze kilka lat temu statystyczny Polak zjadał zaledwie 17 gramów gęsiny – obecnie to już prawie 20-krotnie więcej. W 2017 roku wartość eksportu gęsiny z Polski wyniosła 90,4 mln euro, przy czym za 75 mln euro odpowiadał rynek niemiecki.

– Przydomowy chów gęsi jest wielką szansą w szczególności dla gospodarstw mniejszych. Uruchomiliśmy kanały dystrybucji, jest rolniczy handel detaliczny. Każdy rolnik może przetwarzać wszystko, co u niego w gospodarstwie się urodziło i urosło. Może przerabiać do produktów finalnych, które następnie może sprzedawać bezpośrednio konsumentom, a gdy zakończy się epidemia powrócą też możliwości sprzedaży do restauracji, stołówek, jadłodajni, a nawet do sklepów – mówi minister Jan Krzysztof Ardanowski.

Hodowla gęsi staje się w Polsce coraz bardziej popularna. – To jest nasza tradycja, nie tylko na Pomorzu i Kujawach, ale w wielu regionach Polski gęsi były naturalnym dochodem gospodyni. Przy hodowli gęsi wykorzystywano różnego rodzaju zasoby gospodarstwa, które do niczego innego się nie nadawały, nieużytki i inne miejsca porośnięte trawą. Cieszę się, że wraca popularność gęsi i mięsa gęsiego – mówi minister rolnictwa.

W Polsce jest wielu hodowców i producentów gęsi, którzy chętnie skorzystaliby z darmowej reklamy swoich firm na stronie MRiRW, tym bardziej że aktualnie z powodu braku zbytu, wylęgarnie zmuszone są do utylizacji zarówno jaj jak i piskląt gęsich. Na taką promocję mają jednak szansę tylko wybrani. Jak się okazuje są równi i równiejsi.

Produkcja gęsiny staje się więc znakomitymi coraz bardziej konkurencyjnym rynkiem. Minister rolnictwa może oczywiście promować rozwój gęsiny i zachęcać do jej konsumpcji, nie może jednak reklamować jednego podmiotu nie wymieniając przy tym innych. W oczywisty sposób nosi to znamiona nieuczciwej konkurencji i prowokuje do pytania: jaki interes ma minister rolnictwa w reklamowaniu tego właśnie podmiotu?

Joanna Fabijas
zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin
Fot.: MRiRW

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close