Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Mniej pestycydów, wydajność ta sama

Jak wynika z badań, których wyniki zostały opublikowane w „Nature Plants”, możliwe jest znaczne ograniczenie ilości stosowanych w uprawach pestycydów, bez zmniejszenia wydajności produkcji oraz jej rentowności.

Wyniki badań zostały opracowane na podstawie danych pozyskanych z 946 dużych gospodarstw rolnych, prowadzących uprawy konwencjonalne, różniących się ilością zużycia pestycydów oraz sposobami realizacji praktyk rolniczych. Naukowcy z Instytutu Rolniczego INRA we Francji badali zależność pomiędzy poziomem stosowania pestycydów, a rentownością.

Wyniki analiz wyraźnie wskazują, że zależność pomiędzy częstotliwością zabiegów fitosanitarnych, a wydajnością i rentownością produkcji rolnej jest związana również z warunkami produkcji takimi jak: rodzaj gleby, klimat, dostęp do systemów nawadniania i odpowiedni dobór odmian. Istotne jest także zróżnicowanie produkcji rolnej oraz zachowanie odpowiednich terminów siewu.  

Biorąc pod uwagę wszystkie te elementy, wyniki badań wskazują, że w 94% spośród analizowanych gospodarstw możliwe jest zmniejszenie zużycia pestycydów przy utrzymaniu tej samej lub wręcz podwyższeniu wydajności produkcji. Dodatkowo w przypadku 78% gospodarstw zabieg ten pozwoli utrzymać tą samą rentowność produkcji, a nawet w sprzyjających okolicznościach może spowodować zwiększenie zysków.

Ponadto naukowcy z francuskiego instytutu rolniczego INRA sugerują, że w skali globalnej zużycie pestycydów może spaść aż o 30%, jeśli standard ten zostanie wprowadzony wyłącznie w gospodarstwach, w których nie wpłynie on negatywnie na wydajność i rentowność produkcji. Z pewnością dostosowanie praktyk rolniczych jest procesem długotrwałym. To wyzwanie, wymagające udzielenia rolnikom wsparcia i przekazania im niezbędnej fachowej wiedzy, jednak dla poprawy stanu środowiska naturalnego i zdrowia konsumentów żywności z pewnością warto je podjąć.

Źródło: www.presse.inra.fr

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close