Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Piwo wywołuje arytmię serca

Oktoberfest dawno już minął, więc niemieccy kardiolodzy mogli spokojnie opublikować badania,
z których wynika, że piwo powoduje tachykardię, przyśpieszony rytm serca. Piszą o tym na łamach „European Heart Journal”.

Do takiego wniosku doszli specjaliści z uniwersyteckiego szpitala w Monachium, czyli tam, gdzie co roku odbywa się Oktoberfest. Powołują się oni na obserwacje 3 tys. zdrowych mężczyzn i kobiet, których wyposażono w podręczny holter EKG, aparat do ciągłego monitorowania pracy serca.
Nic się przed nim nie ukryje. Zapisuje on dane, które potem analizują kardiolodzy, żeby sprawdzić, jak bije serce w różnych sytuacjach życiowych.

Wyniki tych badań są dość zaskakujące: aż u ponad jednej czwartej ochotników po wypiciu piwa zarejestrowano tachykardię zatokową, czyli przyśpieszony rytm serca powyżej 100 uderzeń na minutę (w stanie spoczynkowym). Zwykle u 1-2 proc. osób co jakiś czas zdarza się tego rodzaju arytmia serca.

Główny autor badania prof. Moritz F. Sinner twierdzi, że piwo może powodować również przejściowe migotanie przedsionków, odczuwane jako kołatanie serca. Specjalista podkreśla, że obydwa rodzaje arytmii nie były związane z innymi czynnikami ryzyka, takimi jak palenie tytoniu.

Niektóre osoby mogą wykazywać większą skłonność do zaburzeń pracy mięśnia sercowego z powodu schorzenia, które nie zostało u nich jeszcze wykryte. Prof. Sinner podejrzewa, że u takich ludzi może dojść do arytmii pod wpływem jakiegoś czynnika, na przykład alkoholu lub stresu. W przypadku alkoholu zagrożenie jest tym większe, im więcej go wypijemy.

Źródło: PAP – Nauka w Polsce

Artykuły powiązane

  • Oktoberfest 2017Oktoberfest 2017 16 września rozpoczął się w Monachium 184. festyn piwa Oktoberfest, który potrwa do 3 października. Deszcz i zimno, a także […]
  • Gastroenterolog<br> o łączeniu mięsa<br> z grilla i alkoholuGastroenterolog
    o łączeniu mięsa
    z grilla i alkoholu
    Lubiane przez Polaków połączenie mięsa z grilla i alkoholu to fatalna mieszanka, mogąca prowadzić do zapalenia trzustki lub […]
  • Browary<br> z Polski potęgąBrowary
    z Polski potęgą
    Polska jest trzecim, tuż po Wielkiej Brytanii i Niemczech, producentem piwa w Europie. W ubiegłym roku rynek piwny w kraju odnotował […]
  • Dzień barmanaDzień barmana Praca barmana wielu osobom kojarzy się z nalewaniem piwa, jednak tak naprawdę jest to o wiele bardziej wymagająca posada. Barmani […]
  • Piwo<br> znad Wisły potęgąPiwo
    znad Wisły potęgą
    Polska jest trzecim największym producentem piwa w Unii Europejskiej. Mimo tego, 2017 rok był dla branży niełatwy, przez niesprzyjającą […]
  • Złociste z piankąZłociste z pianką Produkcja piwa w Polsce w 2017 r. spadnie o 2,2 proc. i wyniesie 40,5 mln hl - wynika z raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i […]
  • Zmiany w sprzedaży alkoholuZmiany w sprzedaży alkoholu Możliwość ograniczenia przez samorządy nocnej sprzedaży alkoholu w sklepach oraz wprowadzenie zakazu picia alkoholu w miejscach […]
  • Alkohol w niedużych ilościach szkodliwy <br> dla mózguAlkohol w niedużych ilościach szkodliwy
    dla mózgu
    Nawet umiarkowane picie alkoholu może być niekorzystne dla mózgu – ostrzegają brytyjscy badacze na łamach „British […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close