Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Przeciwko nieuczciwym praktykom handlowym

W tym tygodniu unijny komisarz ds. rolnictwa Phil Hogan przedstawi swoją propozycję rozporządzenia w sprawie nieuczciwych praktyk handlowych.

Na poziomie Unii Europejskiej jedenaście organizacji połączyło siły, by utworzyć Inicjatywę Łańcucha Dostaw (SCI), w szczególności uczyniło to Stowarzyszenie Handlu Żywnościowego (EuroCommerce), Przemysł Spożywczy (Food Drink Europe) i Handel Rolniczy (CELCAA).

Problem nieuczciwych praktyk jest najbardziej dotkliwy wśród państw członkowskich głównie z Wschodniej Europy. Komisja Europejska sugeruje, że organy antymonopolowe w państwach członkowskich Wspólnoty nie powinny akceptować nieuczciwych praktyk handlowych, ale chronić uczestników rynku produktów rolnych przed tymi praktykami i w odpowiednich przypadkach nakładać grzywny. Nieuczciwe praktyki, które powinny być zakazane we wszystkich państwach członkowskich Unii Europejskiej to:

  • dłuższe niż 30 dni opóźnienia w płatnościach w przypadku produktów łatwo psujących się;
  • krótkoterminowe rezygnacje z nabycia produktów łatwo psujących się, uniemożliwiające sprzedaż ich innemu nabywcy;
  • jednostronne i wsteczne zmiany ilości, jakości i cen; 
  • zniżki na zepsute towary, za których stan sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności.

Inne nieuczciwe praktyki handlowe nie są bezpośrednio zakazane. Ale można je pominąć tylko wtedy, gdy nie zostały wyraźnie uzgodnione w umowie między rolnikiem a nabywcą. Obejmują one zwrot niesprzedanych towarów, opłaty reklamowe i udział dostawców w działaniach reklamowych.

Komisja UE uzasadnia swoje działania przeciwko nieuczciwym praktykom handlowym słabą pozycją rolników w łańcuchu żywnościowym. Przede wszystkim chodzi o sprzedawców żywności, ale także firmy spożywcze. Eksperci z Brukseli chcą ustalić wspólne minimalne standardy we wszystkich państwach członkowskich UE, by zapewnić równe szanse rolnikom ze wszystkich krajów Wspólnoty.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close