Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Ucztować czas zacząć

Hawajski festiwal mielonki, święto czosnku w Kalifornii, hiszpańska wojna na słodycze i…Festiwal Smaku w Grucznie. Impreza z Doliny Dolnej Wisły trafiła na listę dziesięciu najlepszych festiwali na świecie
w rankingu National Geographic. Zbliża się wielkimi krokami. Wielka feta smaków odbędzie się 19 i 20 sierpnia.

Festiwal jest kulinarną rozkoszą dla każdego, kto bierze w nim udział. Nawiązuje do kulturowej tradycji –
do małych ojczyzn oryginalnych potraw. Przypomina też nieco już zapomniane przepisy kulinarne gromadzone dziesiątkami lat przez babki i prababki. Podczas imprezy można się na żywo przekonać się jak w tradycyjny sposób np. smaży się powidła i skosztować lokalnych przysmaków – począwszy od wypieków po apetyczne mięsiwa.

Każdy ma szansę odszukać dawno zapomniane smaki, a także poznać niejeden nowy. Dania i produkty różnią się w zależności od tego, z którego regionu kraju pochodzą.

W tym roku, oprócz atrakcji związanych ze smacznym jedzeniem od regionalnych wytwórców, degustacji
i konkursów, proponujemy pierwszego dnia festiwalu między innymi prezentacje kulinarne Klubu Szefów Kuchni. Przygotują oni potrawy według receptur z historycznych książek kucharskich z Grudziądza i z Torunia. Z kolei drugiego dnia imprezy odbędzie się konferencja dotycząca lokalnych kultur żywieniowych, która będzie poświęcona roli historycznej dokumentacji, wyobrażeń o przeszłości i tradycji dla rozwoju rzemieślniczej, lokalnej produkcji żywieniowej jako elementu dziedzictwa.
Seminaria i spotkania tematyczne stanowią tło dla ścierania
się poglądów polskich autorytetów kulinarnych 
– opowiada Jarosław Pająkowski, prezes Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły, organizator imprezy.

Festiwal ma charakter festynu plenerowego, w czasie, którego twórcy i producenci prezentują, poddają degustacji, a także sprzedają swoje wyroby. Najważniejsze prezentowane tu specjały, znajdują
się na ministerialnej liście produktów tradycyjnych. Najpopularniejsze z nich to m.in. gzik, lody koronowskie, półgęsek, kajmak czy powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły. W trakcie dwudniowej imprezy do Gruczna przyjeżdżają smakosze ze wszystkich regionów Polski. Nie zabraknie również gości z zagranicy chcących poznać tradycje kulinarne naszego kraju. Amatorzy dobrego smaku będą mieli niepowtarzalną okazję do degustacji różnych odmian miodu, wędlin, win i powideł. W programie przewidziane są konkursy dla zwiedzających, wystawy oraz pokazy. Nie zabraknie również działań artystycznych, a na scenie oprócz lokalnych wykonawców wystąpią znani wykonawcy muzyki folk.

Festiwal w Grucznie to jedna z najbardziej znanych imprez w Polsce promujących dziedzictwo kulinarne. Znalazł się też na liście wartościowych polskich imprez godnych polecenia podczas przewodnictwa Polski w Radzie Unii Europejskiej.

Maria Sikorska

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close