Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Wieprzowina
dogania drób

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) przewiduje, że mięso drobiowe nadal będzie miało najwyższy wolumen produkcji na świecie. Analizy FAO pokazują jednak, że dystans dzielący drób od wieprzowiny systematycznie maleje.

Zgodnie z uaktualnionymi prognozami FAO, produkcja mięsa drobiowego w 2018 roku wzrośnie o 0,9 procent do 118,2 mln ton. Produkcja wieprzowiny ma tymczasem wynieść w 2017 roku 117 mln ton, co oznacza, że dystans pomiędzy oboma rodzajami mięsa zmniejszył się w tym roku o 200 tys. ton.

Według prognoz FAO, największego przyrostu popytu na drób, a więc także potencjalnych największych względnych wzrostów importu, należy się spodziewać w takich krajach jak Japonia, Angola, Kuba, Irak oraz Zjednoczone Emiraty Arabskie.

Z drugiej strony, swój import zmniejszą: Unia Europejska, Chiny, Wietnam, Meksyk, Arabia Saudyjska oraz Filipiny.

Największych procentowych wzrostów eksportu powinny w kończącym się roku doświadczyć Stany Zjednoczone, Tajlandia, Argentyna, Brazylia oraz Ukraina.

Źródło: Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz

 

Artykuły powiązane

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close