Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Wołowina 2022

Innowacyjny rozwój branży oraz wzrost rentowności łańcucha dostaw – to wyzwania stojące przed sektorem wołowiny. W ministerstwie rolnictwa i rozwoju wsi odbyło się 5. spotkanie w sprawie strategii jego rozwoju „Wołowina 2022”. 

W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele Rady Sektora Wołowiny, Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB oraz ministerstwa.

– Troską resortu jest opłacalność produkcji i stabilizacji sytuacji na rynkach rolnych – powiedział podczas spotkania minister Krzysztof Jurgiel. Minister przypomniał, że w ubiegłym roku został przyjęty Program Rozwoju Głównych Rynków Rolnych w Polsce. Zgodnie z intencją tego dokumentu, każdy rynek ma mieć opracowaną tzw. strategię wykonawczą, w tym sektor wołowiny.

Analiza rynku wołowiny została już przeprowadzona wspólnie z wieloma organizacjami. Chcemy, aby strategia w ostatecznym kształcie była efektywna i możliwa do wdrożenia. Dokument ten ma m.in. przedstawiać uczestnikom rynku informacje z jakich instrumentów można korzystać w celu zwiększania opłacalności produkcji –  podkreślił szef resortu.

W grudniu 2016 r. branża podpisała porozumienie „Polska wołowina 2022", podejmując się opracowania i wdrożenia strategii rozwoju sektora wołowiny na lata 2017–2022. Celem porozumienia jest wspólne działanie dla trwałego i zrównoważonego rozwoju sektora wołowiny.

Podczas spotkania Rada Sektora Wołowiny zaprezentowała wyniki prac nad Strategią rozwoju sektora wołowiny „Wołowina 2022”. Trwające blisko rok prace nad tą strategią obejmowały szeroko zakrojone konsultacje z  hodowcami i producentami bydła mięsnego, rzeźniami, zakładami przetwórczymi oraz naukowcami. W pracach nad dokumentem uczestniczyło aktywnie Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W ramach organizowanych spotkań konsultacyjnych analizowane były wszystkie zgłaszane uwagi. W strategii zdefiniowano czynniki wzrostu opłacalności sektora, tj. podniesienie ceny, obniżkę kosztów, zwiększenie wartości dodanej oraz promocję polskiej wołowiny.

Opracowana strategia przewiduje wspólne działanie całego sektora wołowiny mające na celu:

  • Trwały i zrównoważony rozwój sektora wołowiny, obejmujący działania zgodne z zasadami dobrostanu zwierząt, ochrony klimatu oraz środowiska naturalnego;
  • Wzrost rentowności łańcucha dostaw wołowiny kulinarnej i sprawiedliwy podział zysków w łańcuchu produkcyjnym, obejmujący m. in. utrzymanie systemu płatności bezpośrednich do bydła wraz z ich modyfikacją mającą na celu wsparcie krów mamek, wzrost kompetencji rolników oraz inne działania wspierające zwiększenie korzyści rynkowych dla producentów i przetwórców;
  • Innowacyjny i inteligentny rozwój branży, obejmujący wykorzystanie badań naukowych i innowacji do tworzenia powiązań między wiedzą a działalnością rolniczą;
  • Integrację łańcucha wartości w duchu przejrzystości i dzielenia wspólnych wartości oraz celów.

Radę Sektora Wołowiny tworzy sześć  organizacji branżowych:

  • Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego,
  • Polskie Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego,
  • Federacja Związków Pracodawców– Dzierżawców i Właścicieli Rolnych,
  • Unia Producentów  i Pracodawców Przemysłu Mięsnego,
  • Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej,
  • Związek Polskie Mięso.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Kongres 590 zbliża<br> się wielkimi krokamiKongres 590 zbliża
    się wielkimi krokami
    W dniach 16-17 listopada w Centrum Wystawienniczo-Kongresowym w Jasionce koło Rzeszowa, odbędzie się najważniejsze polskie wydarzenie […]
  • Rozmowy<br> z przedstawicielami branży drobiarskiejRozmowy
    z przedstawicielami branży drobiarskiej
    Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski konsekwentnie prowadzi rozmowy z przedstawicielami rolników. W dniu 19 […]
  • O rolniczym handlu detalicznymO rolniczym handlu detalicznym - Mamy kilkaset tysięcy małych gospodarstw rolnych, które nie produkują na rynek, ale czasem posiadają nadwyżki i mogą […]
  • Ziemniaku wróć!Ziemniaku wróć! Polska wciąż należy do potentatów w produkcji ziemniaków. Jednak, o ile w latach 60. i 70. ubiegłego stulecia zajmowała […]
  • Drobiarze alarmująDrobiarze alarmują Dobiegają końca negocjacje Komisji Europejskiej z Argentyną, Brazylią, Paragwajem i Urugwajem, dotyczące umowy o wolnym handlu. Jednym […]
  • Przywracamy normalnośćPrzywracamy normalność – Przywracamy normalność. Polski rolnik będzie mógł tak samo funkcjonować, jak jego koledzy w innych krajach Unii […]
  • IERiGŻ: susza na razie nie spowodowała podwyżki cen żywnościIERiGŻ: susza na razie nie spowodowała podwyżki cen żywności Jest jeszcze za wcześnie, by ocenić wpływ tegorocznej suszy na ceny żywności, w lipcu ceny były o 2,2 proc. wyższe niż rok wcześniej - […]
  • AGRIFISH<br> w LuksemburguAGRIFISH
    w Luksemburgu
    Głównym tematem obrad Rady Ministrów Rolnictwa i Rybołówstwa AGRiFISH 18 czerwca br. była pierwsza publiczna […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close