Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Przyszłość roślin białkowych

Zwiększenie uprawy krajowych roślin białkowych – to jeden z programów realizowanych przez Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach. Naukowcy uzyskali 160 nowych odmian grochu, bobiku i łubinu oraz opracowali 19 nowych technologii upraw.

Instytuty badawcze, podległe ministrowi rolnictwa, przedstawiły rezultaty prac trzech programów wieloletnich, realizowanych w IUNG w Puławach oraz w Instytucie Ochrony Roślin. Prace mają na celu częściowe wyeliminowanie z pasz genetycznie modyfikowanej śruty sojowej, której Polska importuje ok. 2 mln ton. Celem jest nie tylko uzyskanie większej ilości krajowego białka, ale także szersze wprowadzenie roślin strączkowych i motylkowych do zmianowania upraw. Obecnie, w Polsce nastąpiła znaczna koncentracja upraw zbóż, a to wyjaławia glebę.

Program realizuje konsorcjum złożone z kilku instytutów badawczych. Pracuje się nad różnymi aspektami produkcji roślin białkowych – od agrotechniki po aspekty ekonomiczne produkcji. Naukowcy uzyskali 160 nowych odmian grochu, bobiku i łubinu, opracowano 19 technologii upraw, trawią prace nad uprawami soi, które można by prowadzić w polskich warunkach. Opracowano kilkadziesiąt receptur mieszanek paszowych dla świń i drobiu, tak by wprowadzić krajowe rośliny do karmienia zwierząt.

Obecnie, powierzchnia roślin strączkowych wynosi ok. 270 tys. hektarów. Zainteresowanie tymi uprawami jest różne w różnych regionach kraju, duże jest w woj. zachodniopomorskim, lubelskim i wielkopolskim. By popularyzować wyniki badań, został utworzony wirtualny magazyn białka roślinnego.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Zmiana ustawy<br> o ochronie roślinZmiana ustawy
    o ochronie roślin
    Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zmianie ustawy o ochronie roślin oraz niektórych innych ustaw, przedłożony przez […]
  • Copa i Cogeca<br> w sprawie nawozówCopa i Cogeca
    w sprawie nawozów
    Chcemy, by taryfy celne i podatki na nawozy importowane do UE zostały zniesione – Copa i Cogeca apelują o równe zasady […]
  • Gorsza koniunktura<br> w rolnictwieGorsza koniunktura
    w rolnictwie
    W pierwszym kwartale 2018 roku nastąpiło pogorszenie koniunktury w rolnictwie – alarmują eksperci Instytutu Rozwoju Gospodarczego […]
  • Pasze GMO jeszcze<br> przez 5 latPasze GMO jeszcze
    przez 5 lat
    Pasze GMO można stosować do 1 stycznia 2024 r. Termin wprowadzenia zakazu stosowania w żywieniu zwierząt pasz z udziałem […]
  • Dopłaty do materiału siewnegoDopłaty do materiału siewnego Im lepsze ziarno, tym lepszy plon. Ok. 66 tys. rolników ubiega się o dopłaty do materiału siewnego. Najwięcej wniosków […]
  • Z Europy tylko Polska może eksportować drób do ChinZ Europy tylko Polska może eksportować drób do Chin Generalna Administracja Celnej Chińskiej Republiki Ludowej (GACC) poinformowała o przywróceniu prawa do eksportu pięciu polskim […]
  • Korzystne prognozy dla rynku zbóżKorzystne prognozy dla rynku zbóż Zgodnie z pierwszymi prognozami FAO, na sezon 2018/2019, dostawy zbóż powinny być wystarczające. Biorąc po uwagę sytuację na […]
  • Polski drób<br> w TajwaniePolski drób
    w Tajwanie
    Władze Tajwanu uznały Polskę za kraj wolny od epidemii grypy ptaków (HPAI). Eksport do krajów azjatyckich to szansa […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close