Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Miechunka pomidorowa – owoc mało znany

Miechunka pomidorowa (Physalis ixocarpa) to gatunek rośliny jednorocznej. Należy do tej samej rodziny botanicznej co pomidor, papryka i oberżyna, czyli psiankowatych. Nazywana jest także rodzynkiem brazylijskim, wiśnią peruwiańską, jagodą inkaską lub wenezuelskim topo-tono. Wszystkie nazwy tej rośliny jednoznacznie wskazują na jej pochodzenie – gorący klimat Ameryki Południowej. Gatunek Physalis ixocarpa wywodzi się z centralnej części Meksyku, ale bardzo popularny jest również w Salwadorze i Gwatemali. W Polsce miechunka wciąż jest warzywem mało znanym, a szkoda. Zasługuje na uwagę ze względu na ciekawy wygląd, ale też łatwość uprawy i właściwości odżywcze.

Miechunkę uprawia się przede wszystkim jako roślinę dekoracyjną – a to ze względu na charakterystyczne ognisto-pomarańczowe lampiony, którymi jest otoczona. Wewnątrz misternej, podobnej do pergaminu otoczki kryje się kulisty owoc o aromacie będącym mieszanką smaków pomidora i ananasa. Owoce mają kolory od żółtego po fioletowy, a ich powierzchnia pokryta jest woskiem. Są soczyste, dosyć duże i ważą średnio 50-57 g. Dojrzałe opadają na ziemię.

Największe zbiory owoców miechunki rozpoczynają się od połowy sierpnia i trwają do października. Niestety roślina jest bardzo mało odporna na niskie temperatury – z tego względu sadzona w polskim klimacie jest rośliną jednoroczną. Nie ma dużych wymagań glebowych, dobrze wzrasta nie tylko w podłożach żyznych, lecz także piaszczystych i ubogich w składniki pokarmowe.

Owoce miechunki pomidorowej uznawane są za bardzo wartościowe warzywo. Zawierają kwercetynę, która jest dla miechunki tym, czym dla pomidora likopen. To żółty barwnik i antyutleniacz z grupy flawonoidów. Działa przeciwzakrzepowo, przeciwutleniająco oraz przeciwzapalnie. Ma również silne właściwości przeciwhistaminowe, dlatego jest szczególnie polecana alergikom. Warzywo jest także dobrym źródłem witaminy C, poza tym zawiera dużo kwasów organicznych i pektyn.

Miechunka jest stosowana do dekoracji ogrodów, ale jej owoce znajdują zastosowanie także w kuchni. Nadają się do spożywania na surowo, jako dodatek do deserów i sałatek. Miechunka pomidorowa stanowi jeden z głównych składników sosu do tortilli peperonaty. Z kolei w naszym kraju wykorzystuje się ją do przyrządzania przetworów: marynat, kiszonek, konfitur, dżemów i przecierów.

Źródło: akademiadobregosmaku.sggw.pl

 

Artykuły powiązane

  • Dlaczego warto jeść pomidory?Dlaczego warto jeść pomidory? Zupa pomidorowa, sosy do pizzy, liczne dania, które bez pomidorów po prostu nie smakują tak samo. Dziś nie wyobrażamy […]
  • Maliny – samo zdrowie!Maliny – samo zdrowie! Maliny cieszą się wśród Polaków bardzo dużą popularnością. W rankingu naszych ulubionych owoców utrzymują się […]
  • Czy można łączyć pomidora z ogórkiem?Czy można łączyć pomidora z ogórkiem? Rosnąca świadomość konsumentów, zainteresowanie jakością produktów, znaczeniem dla zdrowia oraz biodostępnością […]
  • Aronia – cierpka jagoda<br> na zdrowieAronia – cierpka jagoda
    na zdrowie
    Choć sezon aroniowy jeszcze przed nami, warto już teraz uzbroić się w zapasy wiedzy o tych niedocenianych owocach. Kto raz […]
  • Leki z ogrodowej<br> aptekiLeki z ogrodowej
    apteki
    W ogrodach i na łąkach można nie tylko podziwiać kwiaty i krzewy, ale także czerpać ze spacerów inne korzyści. Zebrane kwiaty […]
  • Dzień pikantnych potrawDzień pikantnych potraw 16 stycznia nie powinniśmy żałować w kuchni ostrej papryki, czosnku czy tabasco. To święto pikanterii na talerzach. Wszystkie […]
  • Moringa – lecznicze<br> drzewo świataMoringa – lecznicze
    drzewo świata
    Etykieta superfoods odkrywa przed nami coraz to nowe i egzotyczne bogactwa natury. Tym razem naszej uwadze nie może umknąć moringa - […]
  • Wisienka na torcieWisienka na torcie Rubinowa błyszcząca skórka, lekko kwaśny smak, niepowtarzalny aromat i zapach – jednym słowem wiśnie. Typowo polski, […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close