Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Drób na plusie

Unia Europejska drobiem stoi! W 2018 r. unijna wytwórczość zwiększy się o 1,2 proc. do 14,86 mln ton, a eksport o 2,5 proc. do 1,56 mln ton – wynika z prognoz Komisji Europejskiej.

Według szacunków ekspertów z Brukseli, w 2018 roku unijni importerzy zakupią 863 tys. ton, czyli o 4 proc. więcej niż przed rokiem. Wynika to m.in. z faktu dużego popytu na określone części tuszki (głównie piersi).  

Jak wynika z danych Eurostatu, od stycznia do października 2017 r. UE zaimportowała 130,5 tys. ton nieprzetworzonego mięsa i podrobów drobiowych, o wartości 254,4 mln euro, czyli odpowiednio o 2,8 i 0,7 proc. mniej w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem. Było to m.in. skutkiem afery korupcyjnej związanej z fałszowaniem mięsa, którą w połowie marca 2017 r. ujawniono w Brazylii. W związku z tym Wspólnota ograniczyła import mięsa drobiowego z tego kraju, który nadal jednak pozostał głównym dostawcą do UE. W krajach Wspólnoty utrzymuje się dodatnie saldo handlu zagranicznego drobiem. W omawianym czasie Wspólnota wyeksportowała 1225 tys. t nieprzetworzonego mięsa i podrobów (+2 proc. r/r).

Unia Europejska jest czwartym na świecie producentem mięsa drobiowego. Prześcigają ją Stany Zjednoczone, Brazylia oraz Chiny.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Drób w światDrób w świat Drób i wołowina z Polski wzbogaciły się o nowy rynek zbytu. Wkrótce będą trafiać do Kataru. Drobiarstwo w Polsce to […]
  • Polski drób<br> w TajwaniePolski drób
    w Tajwanie
    Władze Tajwanu uznały Polskę za kraj wolny od epidemii grypy ptaków (HPAI). Eksport do krajów azjatyckich to szansa […]
  • Producenci jaj bez odszkodowańProducenci jaj bez odszkodowań Od 2018 roku nie będzie odszkodowań dla producentów skażonych jaj. Drobiarze alarmują, że ucierpią na tym nie tylko rolnicy, ale […]
  • NIK z KRD o produkcji drobiarskiej<br> w PolsceNIK z KRD o produkcji drobiarskiej
    w Polsce
    Najwyższa Izba Kontroli wraz z Krajową Radą Drobiarstwa - Izbą Gospodarczą o raporcie NIK dotyczącym "Wykorzystywania […]
  • Rośnie produkcja drobiuRośnie produkcja drobiu Produkcja drobiu w Polsce w 2017 roku mogła sięgnąć rekordowych 3,1 mln ton. Prawie połowa trafia na eksport, głównie na rynki […]
  • UE i Islandia liberalizują handelUE i Islandia liberalizują handel Większy dostęp do islandzkiego rynku produktów rolnych i spożywczych oraz ochrona unijnych produktów regionalnych w […]
  • Pomidorowe wyzwaniePomidorowe wyzwanie Włochy, Hiszpania i Portugalia są pomidorowymi potentatami, ale wśród tego grona całkiem dobrze ma się Polska – zajmuje […]
  • Produkty jajeczne<br> z Ukrainy „tylnymi drzwiami”Produkty jajeczne
    z Ukrainy „tylnymi drzwiami”
    Polscy producenci mogą sporo stracić na przywozie produktów jajecznych z Ukrainy do Unii Europejskiej. Nie chodzi tylko o […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close