Producenci jaj bez odszkodowań
Od 2018 roku nie będzie odszkodowań dla producentów skażonych jaj. Drobiarze alarmują, że ucierpią na tym nie tylko rolnicy, ale także konsumenci.
Resort rolnictwa w 2018 r. na walkę z bakterią salmonelli przeznaczy 500 tys. zł, czyli 20 razy mniej niż co roku przez ostatnie dwa lata – wynika z projektu rozporządzenia ministerstwa, w sprawie którego zakończyły się właśnie konsultacje społeczne.
Od przyszłego roku, drobiarze będą musieli sami zadbać o zdrowie hodowli. Dotychczas wydawano na odszkodowania coraz więcej pieniędzy, jednak skala zachorowań rosła. Jak wynika z danych Głównego Inspektoratu Weterynarii, w 2015 r. wydatki wyniosły 19 mln zł, w 2016 r. – 33 mln zł, a do końca lipca tego roku – ponad 80 mln zł.
Według drobiarzy, pozbawienie ich odszkodowań za likwidację stad kur zarażonych salmonellą może być dotkliwe nie tylko dla rolników, ale także dla konsumentów, ponieważ przyczyni się do podwyżki cen jaj.
Zdaniem Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, bezpośrednim efektem wynikającym z wprowadzenia nowych przepisów rozporządzenia – nowego programu zwalczania salmonelli, a w szczególności braku możliwości uzyskania przez hodowców odszkodowania z tytułu likwidacji zakażonych salmonellą stad towarowych kur niosek, będą bankructwa rolników zajmujących się produkcją jaj.
Drobiarze wskazują również, że brak odszkodowań za likwidację stad zarażonych salmonellą może wpłynąć negatywnie na wizerunek Polski, jako producenta jaj. Przy niesprzyjających okolicznościach, z wielkiego eksportera staniemy się jednym z większych importerów, na czym straci polska gospodarka.
Zdaniem prezesa KIZDiP Piotra Lisieckiego, analiza informacji zawartych w systemie (ostrzegania o skażonej żywności) RASSF dowodzi, że za trudną sytuację w kwestii salmonelli nie należy obwiniać producentów i przetworów, a większość zgłoszeń jej dotyczących odnosi się do innych produktów rolnych. Jak podaje Izba, w systemie RASFF, od 1 stycznia do 24 października br. odnotowano 403 zgłoszenia dotyczące salmonelli w Unii Europejskiej, z tego 49 dotyczyło Polski, w tym 45 mięsa, a tylko cztery jaj.
zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim – regulamin