Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Picie kawy
wydłuża życie?

Picie trzech filiżanek kawy dziennie wiąże się z mniejszym ryzykiem śmierci, szczególnie z powodu chorób układu krążenia i układu pokarmowego – wynika z obszernego, międzynarodowego badania.

Naukowcy z International Agency for Research on Cancer (IARC) i Imperial College London przeanalizowali dane na temat pół miliona ludzi powyżej 35 roku życia z 10 europejskich krajów, aby sprawdzić zależność między piciem kawy i śmiertelnością.

Jak podają badacze, szacuje się, że codziennie na świecie wypijanych jest 2,25 miliarda filiżanek kawy. Zawiera ona – obok kofeiny – inne składniki, w tym przeciwutleniacze, które oddziałują z organizmem. Zawartość tych substancji zależy jednocześnie m.in. od sposobu przyrządzenia, a te są często inne w różnych krajach.

Badacze zwracają uwagę na sprzeczne wyniki wcześniejszych badań sprawdzających relacje między piciem kawy a zdrowiem. Nowe badanie, opisane w „Annals of Internal Medicine” to według jego autorów najobszerniejszy projekt tego typu uwzględniający populację Europy, gdzie konsumpcja i sposoby przyrządzania kawy mocno różnią się zależnie od regionu. Okazało się np., że mieszkańcy Danii piją prawie 10 razy więcej kawy niż Włosi. Badani kawosze ogólnie byli przy tym młodsi, palili więcej papierosów, częściej pili alkohol, jedli więcej mięsa, a mniej warzyw i owoców.

Obserwacje uczestników, które dostarczyły danych do badania trwały 16 lat. Analiza statystyczna, uwzględniająca dodatkowe czynniki takie jak: dieta, palenie czy styl życia, pokazała, że osoby, które piły kawy najwięcej kawy, były najmniej zagrożone zgonem z dowolnej przyczyny. Szczególnie dotyczyło to schorzeń układu krążenia
i układu pokarmowego. Badanie wskazało przy tym, że kawa bezkofeinowa miała podobne działanie jak tradycyjna, choć naukowcy przyznają, że wyróżnienie osób, które piły tyko ją mogło nie być do końca dokładne.

Badacze uzyskali też dokładniejsze wyniki dotyczące zdrowia ochotników. U 14 tys. z nich przeanalizowano bowiem parametry metaboliczne. Okazało się, że miłośnicy kawy mieli zdrowsze wątroby, lepszą kontrolę poziomu glukozy i sprawniejszy układ odpornościowy.

Badanie nie pokazało jednak z całą pewnością, czy to popularna używka jest przyczyną lepszego zdrowia, czy może istnieje jakaś inna zależność. „Ze względu na ograniczenie badania obserwacyjnego, nie jesteśmy na etapie, na którym moglibyśmy polecić komuś picie większej lub mniejszej ilości kawy” – mówi dr Marc Gunter
z IARC. „Mimo to, nasze wyniki sugerują, że umiarkowane spożycie kawy – do ok. 3 filiżanek dziennie – nie szkodzi zdrowiu, a dodanie kawy do diety może przynieść zdrowotne korzyści” – wyjaśnia naukowiec.

Źródło: PAP

Artykuły powiązane

  • Spożywanie ryb <br> a reumatoidalne<br> zapalenie stawówSpożywanie ryb
    a reumatoidalne
    zapalenie stawów
    Spożywanie ryb może uśmierzać bóle i zmniejszać obrzmienie stawów wywołane reumatoidalnym zapaleniem stawów […]
  • Picie kawy a choroba Alzheimera – nowy stan wiedzyPicie kawy a choroba Alzheimera – nowy stan wiedzy Wobec prognoz zwiększającej się w społeczeństwie populacji osób starszych szczególnego znaczenia nabiera […]
  • Aflatoksyny<br> w żywnościAflatoksyny
    w żywności
    O tym, że spleśniała żywność nie nadaje się do jedzenia, wie każdy z nas. Ale czy zdajemy sobie sprawę, jak wielkie ryzyko […]
  • Białko w jadłospisieBiałko w jadłospisie Ćwiczysz 4-6 razy w tygodniu? Jesteś osobą bardzo aktywną fizycznie? Masz dużą świadomość odżywiania, ale nie jesteś pewien, czy ilość […]
  • Ćwiczenia zmieniają mikrobiom jelitowyĆwiczenia zmieniają mikrobiom jelitowy Badania prowadzone na myszach oraz wśród ludzi wykazały, że bardziej aktywny tryb życia pozytywnie wpływa na skład mikrobiomu […]
  • Kawa na zdrowie!Kawa na zdrowie! Wszystko wskazuje na to, że kawę możemy pić bez obaw o niekorzystny wpływ na zdrowie. Najnowsze badania wskazują, że nie tylko nie […]
  • Słodziki niebezpieczne dla zdrowiaSłodziki niebezpieczne dla zdrowia Stosowanie sztucznych środków słodzących takich jak: aspartam, sukraloza czy stewia, zwiększa ryzyko otyłości, cukrzycy, […]
  • Interakcje leków <br> z żywnościąInterakcje leków
    z żywnością
    W ostatnich latach zwraca się większą uwagę na to, jak ważną rolę odgrywa żywność i sposób żywienia w procesie farmakoterapii. […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close