Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Producenci jaj bez odszkodowań

Od 2018 roku nie będzie odszkodowań dla producentów skażonych jaj. Drobiarze alarmują, że ucierpią na tym nie tylko rolnicy, ale także konsumenci.

Resort rolnictwa w 2018 r. na walkę z bakterią salmonelli przeznaczy 500 tys. zł, czyli 20 razy mniej niż co roku przez ostatnie dwa lata – wynika z projektu rozporządzenia ministerstwa, w sprawie którego zakończyły się właśnie konsultacje społeczne.

Od przyszłego roku, drobiarze będą musieli sami zadbać o zdrowie hodowli. Dotychczas wydawano na odszkodowania coraz więcej pieniędzy, jednak skala zachorowań rosła. Jak wynika z danych Głównego Inspektoratu Weterynarii, w 2015 r. wydatki wyniosły 19 mln zł, w 2016 r. – 33 mln zł, a do końca lipca tego roku – ponad 80 mln zł.

Według drobiarzy, pozbawienie ich odszkodowań za likwidację stad kur zarażonych salmonellą może być dotkliwe nie tylko dla rolników, ale także dla konsumentów, ponieważ przyczyni się do podwyżki cen jaj.

Zdaniem Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, bezpośrednim efektem wynikającym z wprowadzenia nowych przepisów rozporządzenia – nowego programu zwalczania salmonelli, a w szczególności braku możliwości uzyskania przez hodowców odszkodowania z tytułu likwidacji zakażonych salmonellą stad towarowych kur niosek, będą bankructwa rolników zajmujących się produkcją jaj.

Drobiarze wskazują również, że brak odszkodowań za likwidację stad zarażonych salmonellą może wpłynąć negatywnie na wizerunek Polski, jako producenta jaj. Przy niesprzyjających okolicznościach, z wielkiego eksportera staniemy się jednym z większych importerów, na czym straci polska gospodarka.

Zdaniem prezesa KIZDiP Piotra Lisieckiego, analiza informacji zawartych w systemie (ostrzegania o skażonej żywności) RASSF dowodzi, że za trudną sytuację w kwestii salmonelli nie należy obwiniać producentów i przetworów, a większość zgłoszeń jej dotyczących odnosi się do innych produktów rolnych. Jak podaje Izba, w systemie RASFF, od 1 stycznia do 24 października br. odnotowano 403 zgłoszenia dotyczące salmonelli w Unii Europejskiej, z tego 49 dotyczyło Polski, w tym 45 mięsa, a tylko cztery jaj.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Come back do RPA?Come back do RPA? Eksport drobiu do RPA jest zablokowany od dwóch lat. Może to się jednak zmienić. W Polsce odbyła się wizyta służb […]
  • Fipronil w drobiuFipronil w drobiu W unijnym Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach RASFF znalazło się powiadomienie władz niemieckich […]
  • Wieś i rolnictwo<br> są bogactwemWieś i rolnictwo
    są bogactwem
    Polskie produkty rolne są na świecie symbolem jakości, trzeba więc sprawić, by dotarły na europejskie i światowe stoły pod naszą marką […]
  • Podsumowanie Targów WorldFood WarsawPodsumowanie Targów WorldFood Warsaw W największych w Warszawie wiosennych targach spożywczych WorldFood Warsaw uczestniczyło ponad 300 wystawców, z czego 40 […]
  • Kontrole<br> na rynku warzywKontrole
    na rynku warzyw
    Trwają prace nad poprawą sytuacji na rynku warzyw. Zintensyfikowane zostały działania kontrolne przez Inspekcję Jakości Handlowej […]
  • FrankenkurczakFrankenkurczak Stowarzyszenie Otwarte Klatki domaga się poprawy warunków życia kurczaków hodowanych na mięso. Aktywiści wskazują, że na […]
  • Polski drób<br> w TajwaniePolski drób
    w Tajwanie
    Władze Tajwanu uznały Polskę za kraj wolny od epidemii grypy ptaków (HPAI). Eksport do krajów azjatyckich to szansa […]
  • Polski drób jest bezpieczny!Polski drób jest bezpieczny! "Mięso drobiowe dostępne na polskim rynku jest całkowicie bezpieczne dla konsumentów, a producenci drobiu działają zgodnie […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close