Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Sezon na winniczki coraz bliżej

Do 400 ton winniczków będzie można pozyskać w tym roku na Warmii i Mazurach. Legalne zbiór będzie możliwy w tym regionie między 20 kwietnia a 31 maja. Wcześniej, zainteresowane osoby i firmy, muszą złożyć wnioski o zezwolenia na prowadzenie skupu tych mięczaków.

Przez wiele lat województwo warmińsko-mazurskie było największym w Polsce dostawcą winniczka. Jednak, w latach 2014-2016, pozyskiwanie ślimaków w tym regionie wstrzymano przez słabą kondycję populacji tego gatunku oraz wzrost udziału w populacji osobników niewymiarowych. Dopiero, gdy kolejne badania w 2016 roku wykazały poprawę parametrów populacyjnych winniczków, podjęto decyzję o ponownym umożliwieniu ich pozyskiwania. Zbiór i skup ślimaków w woj. warmińsko-mazurskim będzie więc  prowadzony w regionie drugi rok z rzędu po trzyletniej przerwie. Tegoroczny limit został ustalony na podstawie badań stanu populacji winniczka w województwie i podobnie jak 2017 r. wyniesie 400 ton.

W większości województw, zbieranie dziko żyjących winniczków jest możliwe od 20 kwietnia do 31 maja. Zezwolenia na zbiór wydają Regionalne Dyrekcje Ochrony Środowiska. Obecnie, wszystko wskazuje na to, że liderem w dostawie winniczka staje się województwo dolnośląskie. Ślimaki te można też zbierać w województwach: lubuskim, pomorskim i wielkopolskim, opolskim, małopolskim, kujawsko-pomorskim, zachodnio-pomorskim, woj. lubelskim, woj. świętokrzyskim i woj. podkarpackim. W trzech województwach – śląskim, łódzkim i mazowieckim, limitów nie wyznaczono, głównie ze względu na nikłe zainteresowanie zbiorem winniczków. 

Ślimaki winniczki to największe lądowe ślimaki występujące w Polsce. Jako gotowy produkt spożywczy, są eksportowane głównie do krajów Europy Zachodniej, do Francji, Austrii i Włoch. W Polsce objęte są tzw. częściową ochroną gatunkową. Można je okresowo pozyskiwać do celów przetwórstwa spożywczego za zgodą regionalnych dyrekcji ochrony środowiska, które co roku ustalają maksymalne limity zbiorów na swoim terenie. Zbierać można wyłącznie osobniki o wymiarach handlowych, czyli średnicy muszli większej niż 30 mm. Winniczki powinny osiągać takie rozmiary, gdy uzyskują dojrzałość płciową w wieku trzech lat.

Limity wyznaczane w poszczególnych regionach nie są w pełni wykorzystywane – średnio rocznie to ok. 40 proc. dopuszczonych w limitach ilości ze wszystkich zezwoleń, ale w części województw te wskaźniki są znacznie niższe. 

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Ślimaka kulinarna podróżŚlimaka kulinarna podróż Większość osób kojarzy ślimaka na talerzu z kuchnią śródziemnomorską. Niewielu zdaje sobie sprawę, że dla naszych […]
  • Wizyta we FrancjiWizyta we Francji W dniach 9-12 października 2017 roku podsekretarz stanu Rafał Romanowski przebywał we Francji na zaproszenie dyrektora generalnego w DG […]
  • Drób w światDrób w świat Drób i wołowina z Polski wzbogaciły się o nowy rynek zbytu. Wkrótce będą trafiać do Kataru. Drobiarstwo w Polsce to […]
  • Apetyt na blogaApetyt na bloga Jeśli sprawdzimy czołówkę najbardziej popularnych blogów w Polsce, możemy się zdziwić. Nie dotyczą mody ani urody, ale […]
  • Słodko nie będzieSłodko nie będzie W ubiegłym roku zbiory jabłek były rekordowe. Produkcja z sadów wyniosła ponad 3 mln ton, czyli na poziomie o niemal 15% wyższym […]
  • Podsumowanie Targów WorldFood WarsawPodsumowanie Targów WorldFood Warsaw W największych w Warszawie wiosennych targach spożywczych WorldFood Warsaw uczestniczyło ponad 300 wystawców, z czego 40 […]
  • Rośnie produkcja drobiuRośnie produkcja drobiu Produkcja drobiu w Polsce w 2017 roku mogła sięgnąć rekordowych 3,1 mln ton. Prawie połowa trafia na eksport, głównie na rynki […]
  • Zbliżają się Targi Polagra FoodZbliżają się Targi Polagra Food W tym roku Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra Food w Poznaniu po raz pierwszy odbędą się wiosną w dniach 8-10 […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close