Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Wołowina
tematem głównym

30 listopada i 1 grudnia 2017 r. w podwarszawskim Nadarzynie odbyła się czwarta edycja Forum Sektora Wołowiny. To ważne wydarzenie w branży mięsnej. Cykliczna konferencja organizowana jest przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.

Forum Sektora Wołowiny jest najważniejszą imprezą skierowaną do hodowców, producentów bydła mięsnego, przetwórców, naukowców, przedstawicieli zakładów mięsnych, handlu, dystrybucji oraz gastronomii.

Celem wydarzenia było przeprowadzenie dyskusji na temat takiej strategii sektora wołowiny, a w szczególności uczestników łańcucha dostaw wołowiny, która zagwarantuje zrównoważony rozwój na rynku wewnętrznym oraz ekspansję na rynkach eksportowych.

Uczestnikami Forum byli producenci rolni, przedstawiciele ubojni, zakładów rozbioru, przedstawiciele administracji szczebla krajowego i samorządowego, przedstawiciele handlu, dostawcy produktów oraz usług dla przemysłu mięsnego, przedstawiciele świata nauki, branżowych stowarzyszeń, rządowych agencji i ośrodków doradztwa rolniczego.

Myślą przewodnią IV Forum była prezentacja i dyskusja na temat strategii sektora wołowiny pod nazwą „Polska Wołowina 2022”, nad którą sygnatariusze porozumienia „Polska Wołowina 2022” aktualnie pracują, a zgodnie z wolą Krzysztofa Jurgiela ministra rolnictwa i rozwoju wsi, konsultują kolejne fazy prac z udziałem przedstawicieli resortu rolnictwa.

W programie Forum znalazły się najistotniejsze zagadnienia z zakresu: strategii sektora wołowiny, poprawy konkurencyjności polskich producentów żywca wołowego, poprawy konkurencyjności polskiej wołowiny, jakości mięsa wołowego, transferu wiedzy oraz innowacyjności w procesie produkcji, handlu, logistyki, marketingu – w tym również promocji wołowiny oraz współpracy w ramach łańcucha dostaw.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Groźba likwidacji trzody?Groźba likwidacji trzody? Raportowi Najwyższej Izby Kontroli pt. "Realizacja programu bioasekuracji jako element zwalczania afrykańskiego pomoru świń", […]
  • 2 lata rolnictwa – podsumowanie2 lata rolnictwa – podsumowanie Stanowimy zgrany zespół i dlatego osiągnęliśmy dobre efekty – powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof […]
  • #PracaDlaPolski#PracaDlaPolski – W rolnictwie wiele się dzieje i trzy lata to właściwie epoka – stwierdził minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof […]
  • Kontrole<br> na rynku warzywKontrole
    na rynku warzyw
    Trwają prace nad poprawą sytuacji na rynku warzyw. Zintensyfikowane zostały działania kontrolne przez Inspekcję Jakości Handlowej […]
  • Dialog w rolnictwieDialog w rolnictwie Otwartość Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na postulaty środowisk rolniczych nie jest deklaratywna o czym świadczy ilość odbywanych […]
  • Debaty i panele<br> podczas Targów WorldFood 2018Debaty i panele
    podczas Targów WorldFood 2018
    Już 10 kwietnia w Warszawie, rusza piąta edycja targów żywności i napojów – WorldFood. Patronat honorowy nad […]
  • Ambrozja smakuAmbrozja smaku Przedstawiciele Korpusu Dyplomatycznego po raz kolejny poznawali walory polskiego mięsa w ramach projektu ,,Polskie Mięso - […]
  • Rok w rolnictwieRok w rolnictwie Walka o bezpieczeństwo żywności i z ASF, anomalie pogodowe czy uwolnienie rynku cukru. Mijający rok był pełen wyzwań w rolnictwie. O […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close