Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Będzie mniej soi

W sezonie 2017/2018, światowa produkcja soi ma wynieść 336 mln ton – wynika z prognozy Międzynarodowej Rady Zbożowej.

Wielkość światowej produkcji soi w sezonie 2017/2018 szacowanej w maju wynosiła 336 mln ton. Spadek wynika z mniejszej niż oczekiwano produkcją soi w Argentynie, Indiach i Paragwaju, której nie zrekompensują w pełni oczekiwana wyższa produkcja w Brazylii. W majowej prognozie uwzględniono szacunki produkcji soi w sezonie 2018/2019. Wynoszą one 356 mln ton. Konsumpcja szacowana jest na 356,1 mln ton.

Produkcja globalna soi w sezonie 2017/2018 ma być o 47 mln ton mniejsza niż poprzednim sezonie.

Światowa konsumpcja soi w sezonie 2017/2018 szacowana była w maju na 345,5 mln ton (o 1,0 mln ton mniej niż w kwietniu). W sezonie 2016/2017 była prognozowana na 337,3 mln ton.

zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Światowa produkcja zbóż mniejsza?Światowa produkcja zbóż mniejsza? Według Międzynarodowej Rady Zbożowej (IGC), światowa produkcja zbóż w sezonie 2017/2018 powinna wynieść 2,094 mld ton, […]
  • Korzystne prognozy dla rynku zbóżKorzystne prognozy dla rynku zbóż Zgodnie z pierwszymi prognozami FAO, na sezon 2018/2019, dostawy zbóż powinny być wystarczające. Biorąc po uwagę sytuację na […]
  • Przyszłość roślin białkowychPrzyszłość roślin białkowych Zwiększenie uprawy krajowych roślin białkowych - to jeden z programów realizowanych przez Instytut Uprawy, Nawożenia i […]
  • Zbiory rzepaku<br> będą rekordowe?Zbiory rzepaku
    będą rekordowe?
    Produkcja rzepaku na świecie w sezonie 2018/19 ma wynieść 74,7 mln ton – wynika z prognoz Międzynarodowej Rady Zbożowej (IGC). […]
  • Polska borówką stoiPolska borówką stoi Borówka - obok jabłek, stała się w ostatnich latach naszą narodową wizytówką. Polska jest głównym dostawcą tego […]
  • Wołowina w dółWołowina w dół Produkcja i spożycie wołowiny będą spadać! Do 2030 roku unijna produkcja wołowiny zmniejszy się o 7 procent w porównaniu z 2017 […]
  • CO2 wpływa<br> na jakość ryżuCO2 wpływa
    na jakość ryżu
    Rosnące ilości dwutlenku węgla w atmosferze obniżą odżywczą wartość ryżu, co może mieć olbrzymie konsekwencje dla zdrowia […]
  • Nowe przepisy<br> dot. produktów ekologicznychNowe przepisy
    dot. produktów ekologicznych
    Po trzech latach negocjacji, przedstawiciele państw unijnych przyjęli już ostatecznie przepisy dotyczące produkcji i sprzedaży […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close