Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Drób w świat

Drób i wołowina z Polski wzbogaciły się o nowy rynek zbytu. Wkrótce będą trafiać do Kataru. Drobiarstwo w Polsce to potężna, dynamicznie rozwijająca się branża. W ciągu ostatnich 10 lat produkcja drobiu wzrosła niemal trzykrotnie. Eksportujemy ponad 750 tysięcy ton drobiu rocznie. 80 procent trafia na rynki unijne, przede wszystkim do Niemiec, Wielkiej Brytanii i Francji.

Polska jest drobiową potęgą. Mamy największą produkcję w Europie. Słyniemy z wysokiej jakości i przystępnych cen. Perspektywy rozwoju drobiarskiego rynku są obiecujące, ponieważ wzrasta popyt w kraju i za granicą. Co drugi produkowany w Polsce kurczak lub indyk trafia na zagraniczne rynki. Optymizmem napawa również fakt, że systematycznie wzrasta konsumpcja drobiu. W 2016 roku przeciętny Polak zjadł 29,5 kg mięsa drobiowego. Mając na uwadze rozwój branży, drobiarstwo jest więc najbardziej dochodową dziedziną weterynarii w kraju, choć nie bez problemów.

Dla drobiarzy pojawił się nowy rynek zbytu. Katar zniósł zakaz importu z Polski mięsa wołowego i produktów
z mięsa wołowego oraz drobiu i produktów z mięsa drobiowego. Eksport może się odbywać na podstawie uzgodnionych bilateralnie (tj. między eksporterem a importerem) świadectw eksportowych.

W pierwszych pięciu miesiącach br., mimo ograniczeń w handlu z krajami trzecimi w związku z występującym
na terytorium Polski wirusem grypy ptaków, kontynuowana była tendencja wzrostowa w eksporcie mięsa
i podrobów drobiowych, jednak jego dynamika była wyraźnie spowolniona w porównaniu do analogicznego okresu 2016 r. Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów, eksport mięsa i podrobów drobiowych z Polski w okresie I-V 2017 r. wyniósł 432 tys. ton i był większy niż rok wcześniej o 7,4%, czyli o 30 tys. ton. Wpływy
z eksportu wzrosły zaledwie o 2,4%, do 728,4 mln euro. Eksportowane mięso i podroby drobiowe trafiały głównie do krajów UE-28, jednak ich udział w strukturze eksportu zmniejszył się o 2 pkt. proc. do 77% na rzecz krajów pozaunijnych (23%).

Jak wynika z danych Eurostat, w okresie I-IV 2017 roku, przedmiotem unijnego handlu było 1,67 mln t mięsa
i podrobów drobiowych, z tego 1,22 mln ton to eksport wewnątrzunijny (73% wolumenu eksportu), a 0,44 mln ton, to eksport do krajów trzecich. Polska jest drugim największym eksporterem mięsa drobiowego w Unii Europejskiej z ponad 20% udziałem w unijnym handlu. Nieznacznie wyprzedza nas tylko Holandia.

Sytuacja na rynku wołowiny wygląda zupełnie inaczej niż na rynku drobiu. Spożycie wołowiny w Polsce jest ponad dziesięć razy niższe niż unijna średnia. Dlatego producenci tego mięsa swojej szansy upatrują
w eksporcie. Destynacją polskiej wołowiny najczęściej są kraje Unii Europejskiej: Niemcy, Holandia, Hiszpania
i Włochy. Bardzo perspektywiczne są z kolei rynki arabskie i Chiny.

Maria Sikorska
zywnosc.com.pl
© Materiał chroniony prawem autorskim –  regulamin

 

Artykuły powiązane

  • Drób na plusieDrób na plusie Unia Europejska drobiem stoi! W 2018 r. unijna wytwórczość zwiększy się o 1,2 proc. do 14,86 mln ton, a eksport o 2,5 proc. do […]
  • Słodko nie będzieSłodko nie będzie W ubiegłym roku zbiory jabłek były rekordowe. Produkcja z sadów wyniosła ponad 3 mln ton, czyli na poziomie o niemal 15% wyższym […]
  • Come back do RPA?Come back do RPA? Eksport drobiu do RPA jest zablokowany od dwóch lat. Może to się jednak zmienić. W Polsce odbyła się wizyta służb […]
  • Polski drób<br> w TajwaniePolski drób
    w Tajwanie
    Władze Tajwanu uznały Polskę za kraj wolny od epidemii grypy ptaków (HPAI). Eksport do krajów azjatyckich to szansa […]
  • Wzrost produkcji<br> mleka w UEWzrost produkcji
    mleka w UE
    Według prognoz Komisji Europejskiej, w 2018 roku nastąpi wzrost produkcji mleka w Unii Europejskiej o 1,4 procent – to dobra […]
  • Pomidorowe wyzwaniePomidorowe wyzwanie Włochy, Hiszpania i Portugalia są pomidorowymi potentatami, ale wśród tego grona całkiem dobrze ma się Polska – zajmuje […]
  • Drobiarze alarmująDrobiarze alarmują Dobiegają końca negocjacje Komisji Europejskiej z Argentyną, Brazylią, Paragwajem i Urugwajem, dotyczące umowy o wolnym handlu. Jednym […]
  • Producenci jaj bez odszkodowańProducenci jaj bez odszkodowań Od 2018 roku nie będzie odszkodowań dla producentów skażonych jaj. Drobiarze alarmują, że ucierpią na tym nie tylko rolnicy, ale […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close