Czwartek, 23 Października 2025 roku.

Produkcja piwa jest ważna dla gospodarki

Rocznie na świecie produkowanych jest ok. 2 mld hektolitrów piwa, czyli ok. 60 butelek na każdego mieszkańca Ziemi; najwięcej piwa – ok. 140 l rocznie na osobę – wypijają Czesi; w Polsce tradycje picia tego alkoholu są długie, wielkim piwoszem był m.in. Chrobry – mówi PAP dr Sławomir Kuźmar z UEK w Poznaniu.

Piwo warzyli już kilka tysiącleci p.n.e. przedstawiciele wielkich bliskowschodnich cywilizacji – Egiptu czy Mezopotamii. „Już wtedy piwo odgrywało bardzo istotną rolę gospodarczą. W średniowieczu było z jednej strony napojem zdrowszym niż często zanieczyszczona woda, a z drugiej strony produkcja piwa dostarczała dość znacznych dochodów podatkowych" – powiedział PAP dr Sławomir Kuźmar z Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. W okresie rewolucji przemysłowej piwo przyczyniło się do rozwoju technologii chłodzenia. „Powstanie naszej współczesnej lodówki związane jest właśnie z urządzeniami do produkcji piw dolnej fermentacji" – wskazał ekspert.

W jego ocenie również obecnie piwo i jego produkcja odgrywa znaczną rolę gospodarczą. „Z jednej strony są to dość pokaźne dochody podatkowe, z drugiej strony – w branży piwowarskiej i w branżach powiązanych z nią pracuje bardzo dużo osób" – zaznaczył. Jak stwierdził dr Kuźmar, koszt produkcji piwa jest stosunkowo niewielki – stanowi ok. 10% ceny. Więcej pochłania marża sprzedawców, marże hurtowe – ok. 20%. Na marketing, reklamy, transport przeznaczane jest aż 30% z ceny pojedynczej butelki. Największy udział w koszcie złocistego trunku mają podatki – to ok. 40% (w postaci podatku VAT i akcyzy).

Piwo w Polsce ma bardzo bogatą historię. Pierwsze dokumenty świadczące o produkcji piwa pochodzą już z kroniki Galla Anonima. Opisał on historię, w której Piast poczęstował swoich gości piwem przygotowywanym specjalnie na postrzyżyny swojego syna Siemowita. Także Bolesław Chrobry znany był ze swojego zamiłowania do tego trunku – nazywany był piwoszem i swoich gości, którzy przyjeżdżali na dwór królewski podejmował właśnie tym trunkiem" – mówił dr Kuźmar.

Najwięcej piwa wypijają Czesi – jest to ok. 140 l rocznie na każdego mieszkańca. Na kolejnym miejscu są mieszkańcy Seszeli, którzy wypijają ok. 120 l, później Niemcy i Austriacy ok. 110 l, Namibijczycy i Polacy plasują się na kolejnej pozycji z konsumpcją na poziomie ok. 100 l na każdego mieszkańca wyliczył dr Kuźmar. „O rosnącej popularności piwa w Polsce świadczy fakt, że ubiegłym roku pojawiło się półtora tysiąca nowych piw, rok wcześniej było to nieco ponad tysiąc" – wskazał. „Od kilkudziesięciu lat można zaobserwować trend polegający na odchodzeniu konsumentów od spożywania piw masowych, produkowanych przez wielkie koncerny na rzecz rzemieślniczych, kraftowych. Także w Polsce od kilku lat widać rewolucję – powstaje wiele małych browarów. Produkowane przez nie piwo znacząco różni się od popularnych marek" – podsumował.

Źródło: PAP – Nauka w Polsce

Artykuły powiązane

  • Z pianką w kufluZ pianką w kuflu W Polsce jest coraz więcej piwoszy i amatorów niefiltrowanych, niepasteryzowanych piw, przybywa więc niezależnych browarni […]
  • Narodowa Wystawa RolniczaNarodowa Wystawa Rolnicza Z okazji setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości w dniach 30 listopada – 2 grudnia 2018 r. Ministerstwo Rolnictwa […]
  • Będzie mniej soiBędzie mniej soi W sezonie 2017/2018, światowa produkcja soi ma wynieść 336 mln ton - wynika z prognozy Międzynarodowej Rady Zbożowej. Wielkość […]
  • Mrożonki –<br> gorący biznes!Mrożonki –
    gorący biznes!
    Jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystyczego, produkcja mrożonych warzyw w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 i więcej […]
  • Wołowina w dółWołowina w dół Produkcja i spożycie wołowiny będą spadać! Do 2030 roku unijna produkcja wołowiny zmniejszy się o 7 procent w porównaniu z 2017 […]
  • Więcej mięsa owczegoWięcej mięsa owczego W 2018 r. produkcja mięsa owczego w UE-28 może wynieść ok. 917 tys. ton, tj. o 1,6 proc. więcej niż rok wcześniej – przewidują […]
  • Unijne rolnictwo<br> w przyszłościUnijne rolnictwo
    w przyszłości
    Konsumpcja cukru w Unii Europejskiej będzie spadać, podobnie jak ilość gruntów wykorzystywanych do celów rolniczych, a […]
  • Piwo<br> znad Wisły potęgąPiwo
    znad Wisły potęgą
    Polska jest trzecim największym producentem piwa w Unii Europejskiej. Mimo tego, 2017 rok był dla branży niełatwy, przez niesprzyjającą […]

Ta strona używa plików cookies polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close